76% produkcji żywności zależy od pracy pszczół, a także istnienie ogromnej ilości gatunków roślin i zwierząt.
Albert Einstein powiedział, „jeżeli zginie ostania pszczoła człowiekowi pozostaną tylko cztery lata życia”.
Wspólnie więc, na zajęciach kółka ekologicznego stwierdziliśmy, że nie ma na co czekać….trzeba je chronić !, lecz najpierw przecież musimy je poznać!
Dlatego w ramach naszych spotkań, po hasłem „Pszczoły nasi przyjaciele” odwiedzili nas dwukrotnie, Panowie pszczelarze z Koła Pszczelarskiego w Knurowie (należącego do Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach).
Były pogadanki na temat życia pszczół i pracy pszczelarzy, prezentacja uli edukacyjnych i narzędzi którymi posługują się pszczelarze w swojej pracy.
Rzecz jasna musieliśmy również przeprowadzić degustację „owocu” pracy pszczół….czyli oczywiście miodu!
Na zakończenie drugiego spotkania braliśmy udział w „produkcji” świeczek dekoracyjnych z wosku pszczelego.
Teraz pozostaje nam już tylko czekać do wiosny, by móc zobaczyć pszczoły „podczas pracy” (w przeszklonych ulach edukacyjnych).
Zapraszamy Was serdecznie do przyłączenia się do nas.
Korzystając z okazji wszystkim uczniów i nauczycielom naszej szkoły życzymy zdrowych, wesołych i słodkich jak miód…..świąt Bożego Narodzenia.
Przesyłamy kilka zdjęć oraz ciekawostek na temat pszczół.
Zobaczcie sami jak to wszystko wyglądało. Słodko pozdrawiamy.
Pszczoła miodna – Apis mellifera
- Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.
- Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół. Większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.
- Niezwykle ważną rolę odgrywają pszczoły w leśnictwie. Ich praca służy zwiększeniu ilości zdrowych i płodnych nasion potrzebnych do odnowienia lasu, pożywienia dla ptactwa, jak i do zwiększenia urodzaju owoców leśnych (poziomek, borówek, czarnych jagód, jeżyn, malin).
- Jednym z największych zagrożeń dla pszczół jest stosowanie przez człowieka środków ochrony roślin (uprawy rolnicze).
- Obecnie, w okresie coraz silniejszego rozwoju techniki, pszczoły w atmosferze są najczulszym wskaźnikiem stopnia środowiska naturalnego (podobnie jak raki w wodzie).
- Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat, składają około 3 000 jaj dziennie
- Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, pszczoły z końca sierpnia do 6 miesięcy – niektórzy mierzą ilością przelatanych kilometrów; w tym wypadku 850 km jest limitem.
- Trutnie żyją 4-5 tygodni.
- Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.
- Miód to: 80% naturalnych cukrów, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku.
- Dla wyprodukowania 1 kg miodu pszczoła musi zebrać ok. 3 kg nektaru (60 000 napełnień wola) i przy średniej długości lotu 800 m musi pokonać trasę 40 000 km. (jedno okrążenie kuli ziemskiej).
- Przeciętna szybkość pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę.
- Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km, a maksymalny może wynieść 10 km i więcej.
Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.
- Jeden ładunek pyłku to efekt odwiedzin ok. 100 kwiatów. 20 ładunków wypełnia jedną komórkę plastra.
- Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty.
Ciekawostki o pszczołach (zaczerpnięte z portalu: UratujPszczole.pl)